Konferencja „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”

                                         

15 września 2018 r. odbyła się konferencja dla dyrektorów, nauczycieli i wychowawców „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”, która została zorganizowana  w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.

         I.            Kilka informacji z konferencji:

1.       mniej niż 1/7 nastolatków je warzywa więcej niż raz dziennie, 1/3 nastolatków je codziennie słodycze, ponad 70 % społeczeństwa uważa, że dzieci w szkole nie szanują jedzenia,

2.       dzieci zatracają umiejętność gotowania,

3.       dzieci nie znają lub nie chcą próbować wielu owoców, warzyw, kasz,

4.       wielu nastolatków nie potrafi nawet zaparzyć herbaty.

       II.            Co można zrobić?

1.       raz na jakiś czas gotować w domu z dzieckiem (mimo tego, że wszystko będzie trwało dłużej, a kuchnia będzie wymagała generalnego sprzątania),

2.       zaczynać od bardzo prostych przepisów – by gotowanie było związane z sukcesem i radością,

3.       pokazywać różnorodność  (np. aktualnie wielość gatunków śliwek lub pomidorów),

4.       zachęcać do próbowania nowych potraw,

5.       opierać gotowanie na produktach lokalnych i sezonowych,

6.       używać ziół i przypraw (można na parapecie ustawić kilka doniczek z ziołami),

7.       w miarę możliwości dać dziecku własny sprzęt – deseczkę, nożyk, fartuszek, by frajda ze wspólnego gotowania była jeszcze większa.

      III.            Jak zawsze spotkanie z osobami działającymi w Fundacji „Szkoła na widelcu” była inspirującym doświadczeniem.

 

Wiele rzeczy już zrobiliśmy (m. in. codziennie zdrowe kanapki, stale dostępna woda, zioła na stołach, udział w programie „Warzywa i owoce”), ale ciągle możemy wykorzystać wiedzę, doświadczenie i pomysły fundacji, by skuteczniej edukować dzieci w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia.

 

Beata Wiśniewska-Tomczak

Dyrektor ZS nr 16 STO


Galeria | Archiwum