Smaki jesieni

              

 

Na przełomie października i listopada klasa 3 przygląda się w szczególny sposób jesieni – tej za oknem i w spiżarni. Zachwycamy się kolorami jesieni, jej zapachami, a także – smakami.

 

W piątek 3 listopada na dwugodzinnych zajęciach:

- przypomnieliśmy sobie naturalne sposoby konserwowania żywności (cukier, sól, ocet, mrożenie, wędzenie, suszenie),
- odświeżyliśmy znajomość piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej,
- mówiliśmy o konieczności przyjmowania witamin w naturalnej postaci w ciągu całego roku
- wskazaliśmy zdrowe rozwiązania na urozmaicanie jesienno-zimowej diety
- dzieci były chwalone za to, że przynoszą do szkoły wspaniałe, smaczne i zdrowe drugie śniadania.

Tego dnia trzecioklasiści przynieśli jesienne smakołyki – kiszone ogórki, kiszoną kapustę, orzechy, domowe dżemy, powidła, przeciery, suszone owoce, był nawet pasztet z dyni i sok malinowy. Pamiętaliśmy o zasadach kulturalnego spożywania wspólnych posiłków. To była prawdziwa uczta! Bierzemy udział w programie Dobrze jemy ze Szkołą na widelcu i jesteśmy przygotowani do 8 listopada – Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

SMP


Galeria | Archiwum